tirsdag den 31. marts 2015

Solformørkelse

                    Natur og naturfænomener


Børn skal tidligt i livet have mulighed for at stifte kendskab til natur og naturfænomener, derfor er det også med i de pædagogiske læreplaner. Det tidlige kendskab fremmer nysgerrigheden og skal være med til at skabe ”undren, entusiasme og interesse for naturvidenskab”. (Edlev, 2008, s. 165)  

Jeg har valgt at arbejde med børn i SFO'en og udarbejde et forsøg/forløb med solformørkelse.

Jeg vil give børnene mulighed for at lave deres egen solformørkelse i et mørkt lokale. Til forsøget skal bruges en lampe, som kan illustrer Solen og en bold til at illustrer Månen. Jorden illustreres ved at et barn sidder på en stol midt i lokalet, hvorfra vi mennesker står og kigger ud på Solen og Månen og kan opleve en solformørkelse.




Lampen og bolden kan børnene flytte rundt på, så de kan illustrer Solen og Månens baner rundt om Jorden. Børnene kan forsøge sig med, hvad der sker, hvis Månen er tæt på Solen eller Jorden, når den er på linie med Jorden og Solen. 
Hvordan opstår en delvis solformørkelse, henholdsvis i toppen, bunden, højre, venstre side af Solen? En fuld solformørkelse? Når Månen "bare" er en rund plet på Solen?
  


 Hvad har du som pædagog brug for at vide? Faktuel viden?
Jeg har brug noget faktuel viden om solen og månen, hvordan de cirkulere rundt om Jorden. Hvorfor solformørkelsen opstår - hvor tit der er solformørkelse, i Danmark og resten af verden.
 
 Hvilke arbejdsformer gavner den måde, du mener, at børnene lærer på?
Arbejdes formerne, som gavner børnene, er, at de har ”fingrene i bolledejen”. Der skal være eksperimenter, de selv skal være med i, de skal selv tænke, hvad der kunne gøres for at løse problemet og i nogle tilfælde kan de selv komme frem til, hvordan man kan lavet eksperimentet. (Edlev, 2008, s.161-162)
Det er vigtigt, at børnene får lov til at opleve fænomenet, de skal arbejde med. Netop derfor er det vigtigt, at bruge de naturfænomener, der opstår, når de opstår. De giver børnene en bedre forståelse af fænomenet, hvis de selv får lov til at opleve fænomenet. Det fordre at fænomenet ikke bliver for abstrakt og at børnene bedre kan integrere og tilegne sig den nye viden. (Edlev, 2008, s. 163)

 Hvordan sikrer du at børnene har ejerskab til forløbet?
      Der er børnene, der skal udfører eksperimentet og prøve sig frem til at finde løsninger på, hvorfor solformørkelsen opstår. Jeg skal komme med tingene, de skal bruge, men de skal selv (med min vejledning) kommer med løsningsforslag og afprøve om deres løsninger virker.

 Hvilke nye undersøgelser / eksperimenter kunne dit forløb lægge op til?
     Eksperimentet kan ligge op til nye forløb omkring stjerneskud, nordlys, måneformørkelse. Alt de har med rummet at gøre. Men også noget med skygger i forbindelse med dag/nat eller vinter/sommer.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar